Ugrás a tartalomra

Borász „doktorunkra” emlékeztek Budafokon

2024. április 05. péntek
Mercz Árpád munkásságát idézték fel a Soós István Borászati Technikumban
Borász „doktorunkra” emlékeztek Budafokon

Az év első Pincejáratát megelőzően, február 29-én közel negyvenen emlékeztek issza dr. Mercz Árpád borászra a Soós István Borászati Technikum klubhelyiségében. A budafoki borászat kiemelkedő alakját 2008-ban díszpolgárrá választották a kerületben, ahol a Promontorium Polgári Casino Egyesület tagjai egy-egy összejövetel keretében rendre bemutatnak egy már elhunyt vagy még ma is élő díszpolgárt. A 2024-ben kezdődő borkóstolók és budafoki pinceséták előtt két nappal a borászati kutatás és fejlesztés területén kiemelkedő eredményeket elért Mercz Árpádot méltatták.

Az est során elhangzott, hogy Mercz Árpád 1919-ben született Budafokon, és pincemester édesapja révén már gyermekként kapcsolatba került a borászattal. Okleveles kertész, majd szőlész-borász lett, 1960-ban a Kertészeti Főiskolán summa cum laude minősítéssel doktori fokozatot szerzett, pályáját pedig a budafoki pincegazdaságban kezdte. Szakmai tudását sok száz cikkben és több mint 20 könyvben osztotta meg az érdeklődőkkel. Az egyik legjelentősebb munkájának a száz év után általa újraírt, 1998-ban megjelent Borászati kislexikont, a legnagyobb érdeklődést kiváltónak A must és a bor egyszerű kezelése című könyvét tartják. A 2015-ben elhunyt borász szakkönyvei által és a fiatal borászok nevelésével kiemelkedő életművet hozott létre.

Emlékét a Soós István Borászati Szakképző Iskola Tangazdaságában az iskola és a Promontorium Borlovagrend által 2016-ban állíttatott tábla őrzi.

A visszaemlékezésen, baráti beszélgetésen ott volt Mercz Árpád népes családjának több tagja, díszpolgárok, civilek, Karsay Ferenc jelenlegi és Hajas Ervin korábbi polgármester is.
A borász fia, András a háborús évekről, valamint a hazahozott gordonkáról mesélt, amelyen édesapja rendszeresen muzsikált, Garbóci László díszpolgár pedig „Árpi bácsi” személyiségét emelte ki. A kellemes hangulatú összejövetelen szóba került Mercz Árpád kézzel írt naplója is, amelyet a későbbiekben digitalizálni szeretnének. 

Tamás Angéla